Några korta dagar på Öland hann vi med på vår hemresa norrut ifrån Skåne.

Denna gång var det ett rejält snöigt och blåsigt Öland som mötte oss. Förutsättningarna för lyckad träning på rapphöns kändes ganska dålig men skulle visa sig bli betydligt bättre än mina förväntningar.

 

ÖLAND MARS 2005


De vilda rapphönsen hade ännu inte parat ut sig utan höll fortfarande hop i flock och var rejält varsk i det vita landskapet.
På fältet rakt utanför vår stuga hade vinden blåst bort snön på en liten fläck och där fann vi på en av kullarna. Hundarna fick vara ytterst varsamma för att fågeln inte skulle ta till vingar. Hönsen låg gärna i lä av stenmurarna och det krävdes därför att hundarna hade näsan med och stannade på "rätt" sida av murar och diken. Kraka och även unga Hedda fixade det oftast på ett rutinerat sätt.

Om rapphönskullarna var färre i antal så var hararna desto otaligare. Många harstånd kunde konstateras men det gav även fina tillfällen till träning av respektering i uppsprång. Många gånger dök dessa långöron också upp när hundarna var en bra bit ut på sök men de var ändå förvånansvärt lydiga!

En lite annorlunda episod fick jag uppleva med Hedda. Hedda sökte av ett fält, markerade och började slå upp mot en stenmur. I samma ögonblick lättade en rovfågel med rapphöna i klorna. Rovfågeln jagades intensivt av kråkfågel och flög ett stycke för att landa i ett dike med buskar. Hedda stod stramt mot muren och fick senare resa. 3 rapphöns kvar som lättade varav den ena flög till samma område som rovfågeln tagit sin tillflykt.
Efter en runda på fälten styrde vi tillbaka mot diket. Först blev det markering på hare som flyende drog iväg längs med dikeskanten, kort därpå lyfte rovfågeln igen och sen blev det fast stånd nere i diket mot de grova buskstammarna. Hedda reste friskt mot stammen och håligheterna i snön där under. Något mörkt pilade under snön- rapphönan. Med lite hjälp att sparka hål i snön kunde hon ta till vingar och Hedda och jag såg förundrat henne flyga iväg.
Många viltupplevelser vid ett och samma tillfälle!

Fröställningar prydde murarna Strandängar Kyrka i vintrig skrud Hare?
Kraka vid havet Hedda på språng Stånd för hare Hare var det gott om
Hedda har fågel i nosen Här är de, ta det försiktigt matte! Hönsen tog gärna skydd i lä av murarna Kraka sekunderar Hedda
Kraka på löpa Rapphöna under snön Nöjd Hedda Dassutsikt