Näst sista helgen i maj hölls årets kennelläger. Det är tredje året som familjen Eriksson öppnar sina portar för oss i Askers Hus Sävsjön och därmed får väl denna träninshelg räknas som en tradition!

 

KENNELLÄGER ASKERS HUS 2011


Svea (Caramba)

Gästvänliga Lotta och Micke hade åter igen öppnat sina portar för oss i Askers Hus i Sävsjön.
Årets läger inleddes med grillafton och apporteringslek under fredagkvällen nere vid stranden och här skulle våra kunskaper i kortspelet 21 testas. Förutom att ha koll på hundens apportering gällde det även att vara räknekunnig och lite finurlig. Kvällens segrare blev Eva och Solda som storstilat höll uppvisning för oss andra.

Även i år hade vi tillgång till boende och luncher på Bergslagsgården som är en kurs och lägergård som ligger vackert belägen i Sävsjön i gränstrakterna av Västmanland, Värmland och Dalarna. Gården är mycket omtyckt och passar perfekt för evenemang som detta och det finns gott om fina och omväxlande marker att träna hund på. Bl a brukar Weimaranerklubben ha sin stora årliga kurshelg förlagd här.


21 - apportering o räkenkunskap

Spelpjäser

"Ruter dam" dirigerar hem segern

Roffe stod för många av övninarna under helgen och delade med sig smått och gott från retrievervärlden. Lördagen inleddes med en lydnadspromenad fram till ett närbeläget idylliskt gammalt torp, där familjen Walan upplåtit sin mark åt oss. Morgonen ägnade vi där åt markerings- och linjetagsövningar och fika förstås. Hundarna var mycket uppmärksamma och fokuserade och klarade övningarna riktigt bra ("fastän de inte var retrievers" - Roffes kommentar). Roffe var in och petade lite på detaljer hos oss förare för att vi skulle agera så tydlig som möjligt för våra hundar och visst gav det resultat.


Kastmarkering kombinerad stadgeövning

Svea fin markering in i storgranen

Svea avlämning

Lycka dubbelmarkering

Solda linjetag


Asker dirigering


Efter kort förflyttning till nytt område ägnades sedan resten av förmiddagen åt arbete med vilt och fritt apportsök. Åter igen bra jobbat av hundarna som visade fin koncentration och arbetsvilja. Några hundar, de sk "jakthundarna" (inga namn nämnda) hade något ovilliga återgångar till förarna men efter ett pass med enskild träning tillsammans med Roffe förbättrades det.


AnnMarie visade upp löpartalangerna

Lycka och Solda

Stoja glad i hågen

Akkar efter snyggt sökjobb

Parträning bra för stadga o lydnad

Lasse och Stoja

Lite lunchvila och sen igång på nytt! Eftermiddagens program bestod av skogsarbete med släpspår på and, trut eller räv samt "Smygjaktsmomentet" som ingår i fullbruksprovet där man som förare fick välja att köra momentet fullt ut eller stanna relativt nära men dold för sin hund och kunna agera om den ville komma innan inkallning och skott.
Med solen skinande så blev det ganska varmt och nästa pass förlagt vid vattnet mottogs glatt av hundarna. Här kördes igång- och uppgångsträning inkl avlämning samt traditionellt ökl-vatten med båt och även dirigering för den som kände sig mogen för det.

Nöjda hundar och trötta förare kunde sen avnjuta kvällens läckra måltid bestående av grillad fläskkarré och läckra sallader komponerade av Micke och Lotta.


Prydligt spårjobb av Lycka


Smygjakt

Vattenarbete med båt som störning

Nöjd och belåten!

Läckerheter bjuds det alltid på hos Askers

Terriertrix och freestyle bjöds det också

Söndag morgon var man lite lätt grumlig i ögonen men ganska snart var vi igång med dagens övningar. Först ut på morgonen nya släpspår i ny terräng och därefter "sträckjaktmomentet" ur Fullbruks. Det blir ju ganska tufft för hundarna (och förarna) när man kör intensivt en hel helg och det visade sig lite under förmiddagens pass. Uppgifterna löstes dock och innan lunchen avslutade vi med en "Walk-up" - retrieverövning som övar hundarna och förarnas uppmärksamhet, följsamhet, stadga och brukar vara riktigt roligt om man är hund. Så också denna gång och Roffe var åter igen lite smått imponerad över vorsthrarnas markeringsförmåga!


Akkja

Walk up - Akkar

Stoja

Walk Up

Nytt pass med vattenarbete följde på efter lunch. Åter igen nytt område att vara på, suveränt att få tillgång till olika typer av stränder!
Förutom ökl- och ekl-arbeten byggde vi även ihop lite blandade övningar med dubbelmarkeringar, linjetag på vatten, dirigering mm. Roffe och retrievern Tsatsa visade och gav inspiration till lite övningar där både land och vatten nyttjades.


Solda

Akkar


Tsatsa


Asker

Efter en hel helg med trevligt umgänge och duktiga hundar återstod nu bara den avslutande apporteringstävlingen, flest apporter in på 2 minuter!
Det blev en riktigt spännande tillställning där marginalerna var små. Mats och jag känner oss dock övertygade om att visst fusk förekom - när det var Akkar och Akkjas tur, släpptes Sävsjö-Sorken ut och förvirrade våra stackars hundar så de kom helt av sig i sitt apportsök =) Men vi tar revanch nästa år!
Med 10 apporter, en tillgodo vann Asker och Micke före Tsatsa och Rolf men tätt följda av oss övriga. Grattis kära vänner!


Stoja o Lasse har finslipat på starten

Akkja i vackert sorkstånd =)

Effektiva avlämningar grundlade segern

Jätteroligt att träffa hundgänget igen och att få se era hundar utvecklas, ni gör ett mycket bra jobb med dem. Hoppas helgen varit till glädje och givit inspiration till fortsatt träning och provstart.

Ett jättestort tack till Lotta och Micke för att ni bjuder in oss år efter år, ni är bara för fantastiska! Och vilken mat ni serverar! Stort tack också till Roffe för alla goda träningstips och att du står ut med våra vorsthrar

Nästa års kennelläger är preliminärbokat till samma helg och plats!