Mot Skåne och våren!

När vintern blir för lång, återstår bara att resa söderut...

 

SKÅNE och SCILLAGÅRD VÅREN 2010


Kommer inte våren till oss så får vi fara till den! Sagt och gjort, när Micke och Lotta erbjöd mig att hänga med ner till Skåne över ett veckoslut och träna hund på fält, så var beslutet inte svårt att fatta.

Mårten Unbeck i Tommelilla var vår värd över helgen som såg till att vi både bodde suveränt och guideade oss och våra hundar ut på sina fina marker. Mårten och hans familj driver Scillagård på Österlen - ett Bed and Breakfast som även håller med konferenser etc. Väldigt hemtrevligt och fräscht boende i klassiska skånelängor. Både vi och hundarna trivdes förträffligt och vi rekommenderar varmt alla som tänkt sig semestra eller kanske träna hund i Skåne att bo här.

Mårten hade en hel del marker med olika grödor och växtlighet att erbjuda. Vilt fanns det också! Vi hade bra med kontakter med fasantuppar som skulle visa sig inte var det enklaste. Inte för inte som dessa tuppar överlevt vintern... Även rapphönspar och en "hel hög med harar". Jättebra för här fick vi verkligen chanser att jobba igenom stoppkommandot. Micke var lite småhes efter första dagen, men jag kan ha hört fel =) Det är möjligt att jag också kände av halsen lite... Träningen gav i alla fall resultat och under söndagen så ägnade hundarna inte långöronen någon större uppmärksamhet.

Förutom Akkja och Asker så gick Mårten även med sina egna hundar, strävhårstiken Höökabo´s Lova och hans unghund korthåret Fasantorpedens Milla. Unga Milla imponerade stort med sitt sök och reviering och Micke och jag jobbade på för att få våra jyckar att ta fälten i lika fina slag. Med tiden blev det nog ganska skapligt och jag känner mig nöjd med Akkjas framfart i vårgräset. Att de var lyckliga över att få sträcka ut i gröngräset är då ett som är säkert.

Enda nackdelen med Skåne är att det ligger avlägset. Resan blir så lång, men i det här fallet var det väl värt timmarna i bilen. Väldigt trevliga och omväxlande marker, stora raps- och vetefält blandat med mindre markbitar med murar, diken och buskage där fåglarna (och hararna) trivs. Betfält har Mårten också på marken så här får hundarna många underlag att träna på framöver. Till hösten planerar Mårten att hålla träning och jakt på sin mark så kontakta Scillagård om du är intresserad.

Jättestort tack för en givande och härlig vårhelg!

Foto: Lotta Eriksson, Marika E