" roligaste är nog ändå de där förarna som har små olydiga vilddjur i kopplet när de kommer men biter ihop och jobbar på, både under lektioner och på lediga stunder för att innan helgen är slut ha en hund som följer fint, är uppmärksam på signalerna och slår till full broms när stoppkommandot kommer i kaninhägnet"

 

LANDINHELG APRIL 2010


Fylld av inspiration och träningslust är vi nu hemkomna efter en riktig toppenhelg nere hos Anders och Christine Landin i Trollhättan.
Fem syskon ur vår senaste kull (Gruffwe Rijs eKF), Stoja (Chiripa) med Lasse, Svea (Caramba) med AnnMarie, Solda (Caracca) med Eva, Riva (Carerra) med Ingela och Lycka (Cresta) med Ulrika samt jag med Akkja och Micke och Lotta med Asker ur A-kullen, for ner för träning tillsammans. Med oss fick vi också vår "gamle" H-kullvalpköpare Hibbe med sitt nyförvärv Loke (Bullerbergets GG Loke) från Matfors.
Det är fantastiskt givande att åka iväg en sådan här helg om man har möjlighet. Att bo och träna tillsammans en hel helg, är suveränt och ger en väldigt fin sammanhållning och stort utbyte inom gruppen. Och som uppfödaren får man ett väldigt bra kvitto på hur valpkullen är.

Helgen inleddes fredag kväll med en kort liten promenad och enklare övning för att Anders skulle kunna göra sig en första uppfattning om vilken typ av individer det var och var kunskapsnivån låg. Därefter Christines läckra Välkomstfärs, lite snack runt bordet och därefter sovdags.

Lördag morgon uppställning och förflyttning till Anders inhägnade träningsområde. Bl a stanna kvar, inkallning och stoppkommandon övades flitigt där svårighetsgraden successivt ökades på. Vid mindre lyckad resultat så blev det ut i "skamvrån" och finslipa på det som inte funkade.
Stadgeträning i kaninhägnet följdes av apportering och god lunch med fiskrätt på menyn.


DELIKATESSMÅLTIDER

Fritt apportsök stod därefter på programmet och intill Anders nygrävda damm på berget fick hundarna söka självständigt efter utlagda apporter. De fattade snart galoppen och var riktigt duktiga allihop. En jättebra övning som Anders poängterade, och som vi gärna kan låta våra hundar jobba med. Under jakten så är det ju till största delen på detta sätt hunden måste jobba för att bärga hem viltet till oss.

Till middag serverade Christine en fenomenal gryta på vildsvin - "närproducerad och ekologisk" och skjuten av vår värd själv. Därefter en hiskeligt god tårta av något slag. Ja ni förstår kanske varför vi egentligen far ner till Trollhättan, inte är det enbart för att träna hund inte, det finns annat som lockar också…
Mer än mätta och belåtna så var det sen bara att krypa till kojs uppe i torpet.


SKARPT LÄGE

Söndag morgon, ny dag - nya utmaningar!
Nu skulle stoppkommandot testas i skarpt läge dvs i kaninhägnet. Någon "kaninavgift" blev aldrig aktuell och det var allt ett ganska stolt gäng som lämnade de små pälsbollarna att ta rast i hägnet. Hotet om "Kanin-struten" kan må hända vara orsaken till att folk i arla morgonstund gav sig ut och finslipade på stoppkommandot innan "officiell" träning började.

Mer apportering flöjde med lite introduktion och test av släpspår och därefter mer finslipning på övrig apportering. Hundarna har alla en riktigt god spontanapportering men för att klara de mer krävande situationerna framöver så måste ett krav in och nu fick vi god hjälp hur vi ska fortsätta jobba med det.
Prova på vatten fick vi också möjlighet till och det plaskades på ganska glatt i "smält"-vattnet, det ser inte ut att bli några större problem där framöver.


BLODIGT ALLVAR!

Apporteringstävling brukar vara en stående punkt på Anders kurser, så också denna gång. Här gällde det att hämta in flest antal apporter på 2 minuter och det blev minst sagt fullt race.
Först ut Solda som fixade in 4 apporter till Eva. Därefter rullade det på, en del med mer fokus på race kanske än apportering men alla lyckades bärga hem något.
Ingela och Riva plockade in hela 9 st och absolut snyggast och prydligast av oss alla. Mer rödkindad och med betydligt högre puls tog Micke emot även 9 st av Asker + ytterliggare 1 efter att klockan tickat ut och vi trodde nog att vi hade vår vinnare klar.
Britta, den lilla pointern, måste ju dock också få prova lite (hm… vet inte riktigt om jag ska tro Anders ord att just detta var något helt nytt för henne) och hon fick briljera med att plocka in 10 st. Anders var som alltid ödmjuk i sina kommentarer efteråt...

Att bli slagen av sina egna känns rätt ok men att bli det av en pointer, det är nog snäppet värre än att få däng av ett strävhår! Men det gäller att nyttja situationen rätt och numer bär jag med mig ett foto på en liten pointer apporterandes en nästan lika stor apport och en flinande glad Landin. Detta foto plockas fram när motivationen till träning av någon anledning börjar dala och genast tänds träningsivern till liv igen - aldrig mer ska då en pointer få klå ett Gruffwe Rijs-korthår!


Efter två fantastiska dagar och avslutande fika bar det sedan hemåt med sinnet fullt av inspiration och idéer.
Det är väldigt roligt att se hur ambitiöst ni alla jobbar med era hundar och när Ingela arbetar med sin Riva som direkt plockat ur en skolbok och Micke får sin Asker att jobba med sådan glädje, ger det även mig en oerhörd inspiration att jobba på och förbättra mig själv. Men jag håller med Anders när han säger:

" roligaste är nog ändå de där förarna som har små olydiga vilddjur i kopplet när de kommer men biter ihop och jobbar på, både under lektioner och på lediga stunder för att innan helgen är slut ha en hund som följer fint, är uppmärksam på signalerna och slår till full broms när stoppkommandot kommer i kaninhägnet"

Jag tycker helgen gett mig en lång rad av bekräftelser på vilka trevliga Gruffwe Rijsavkommor ni har och vilka fantastiska valpköpare jag har fått!
Det har varit många höjdpunkter men de som kommer etsa sig fast lite extra är naturligtvis Mickes min under träningen med apportkastaren när han med frågande blick undrade vem som inte höll ordning på sin hund utan lät den knallapportera så hårt och i nästa ögonblick upptäckte vems det var!... Och framför allt när Ulrika och Lycka var inne i kaninhägnet och gjorde en brilliant uppvisning på stoppkommandot - då fick jag och övriga ståpäls!
Stort tack till er alla för en mycket givande och rolig helg!

Hjärtligt tack Anders och Christine, det är alltid lika trevligt och givande att få komma till er och få massor med bra träning och däremellan bli bortskämd med härliga måltider!

Anders har naturligtvis skrivit sin version om helgen på Landinarnas hemsida, håll till godo!