I Insjön annordnade eftersöksjägarna Rolf Hellberg och Karin Daniels en kurs i viltspår och skottplatsundersökning för A-kullen.

 

VILTSPÅRTRÄNING MED A-KULLEN


Insjön

Vi fick en mycket givande dag med spår- och skottplatsövningar när Rolf Hellberg och Karin Daniels höll kurs för oss i Insjön.
Dagen inleddes med lite teori och spårläggning. Därefter hade våra kursledare knåpat ihop ett antal realistiska stationer där vi skulle finna skottplatser och redovisa för var djuret påskjutits. Övningarna gav många glada skratt och sammanfattningen av det hela får väl sägas att en hundnos är ett oerhört fint och oslagbart redskap och för att bli ett framgångsrikt ekipage krävs att man kan läsa sin hund, själv vara lite av detektiv och besitta stor beslutsamhet.

Blod, benmärg mm kan t ex dra till sig myror och flugor som man kan vara observant på när man letar men samtidigt smaskens för hunden så det gäller att vara uppmärksam och hinna stoppa innan "ledtrådarna " försvinner ner i hundmagen.
I eftersöksarbetet ingår också att interjuva skytten och en ganska vimsig jägare Hellberg gav information som krånglade till det en hel del för våra tappra deltagare. Sen var det då det där att läsa hund, inte alltid det lättaste. Hundarna markerade klockrent medan förarna höll dem tillbaka. Jättenyttigt att stå på avstånd och se på och mycket lättare att se än när man själv var i hetluften. Dagen avslutades med spåren vi tidigare lagt ut till våra hundar och vi fick även möjlighet att se hur Karin och Rolf jobbar och agerar med sina hundar när de spårar. Jätteintressant och fascinerande.


Våra kursledare Rolf och KarinInterjuv av skytten
Asker påklädd i spårkostymen
Letande efter skottplatsSkottplats funnen Edvin småsnackar med Anna
Klöven funnen Skyttens placering Rappa vindar in skottplatsen direkt
På alla fyra, letandes ledtrådarBlod och myrorBenmärg - rörbensskada
Eftersök på "Trafikskadad älg"Hellberg åter utfrågadAxxo och Anita efter lyckat "eftersök"