Tsatsas uppfödare, Conovers - Marie och Reine Hansson, höll en träningshelg för kennelns avkommor i maj.

Vi fick nu se Tsatsas valpar "in aktion" för första gången - trevliga hundar med härlig arbetslust!

 

CONOVERSKURS MAJ 2005

 



Tsatsa ut mot apporten


Tsatsas uppfödare är enorma på att anordna träningar och kurser för sina Conoversavkommor med förare, vilket också visar sig i prislistorna och under den praktiska jakterna. Två dagar i maj hölls träningsdagar dit 2004 års valpkullar samt ekipage med siktet inställt på jaktprovsstart var inbjudna. Roffe och Tsatsa var naturligtvis med. Jag, Kraka och Hedda följde med som åskådare och passade på att passivitetsträna, fotografera, lyssna och lära.

Marie och Reine är själva utbildade intstruktörer och de hade dessutom bjudit in Erica Berglund - Winston (Tsatsavalparnas pappa) från Umeå och Karin Wallander - Tisslabo ifrån Stockholm. När alla hundar med familjer rullade in på parkeringen skulle man kunna tro att det var någon större klubb som samlats men det var alltså "bara" ekipage ifrån Conovers. (Under deras sommarläger brukar det visst komma närmare det dubbla!)

Gänget delades in i fyra grupper och jag valde att först följa Marie "kennelmamman" och Tsatsavalparna för att titta på deras övningar. Wilda, Pepsi, Scotti och Emil nu drygt 8 månader gamla, plus några till unghundar började med markeringsövningar, enkla och dubbla. Sedan övergick de till första stegen i inlärning av linjetag (att springa i rak riktning direkt ut till apporten och hämta den). En härlig arbetsvilja hos allihop. Senare under dagen fick de under Erikas "grandma" ledning prova på riktigt vilt. Alla tog och bar spontant de fåglar som lagts ut i ett område där hundarna, utan något kommando, släpptes lösa en och en. Jätteduktiga!

Reines grupp körde walkup. Wilda glad i apporter. Wilda söt som en sockerbit.
Markeringsövning med Pepsi. Avlämning till matte. Scotti fint tillbaka med apport.
Första övningarna i linjetag- Emil fixar det galant.

Tsatsa och Roffe fick sig en genomkörare tillsammans med ett gäng något äldre hundar, när Karin tog hand om dem. Linjetag och markeringsövningar kördes för fullt. För mig var det väldigt lärorikt att stå bredvid och lyssna och se hur hundar och förare arbetade. Karin höll också ordentlig genomgång med varje ekipage efter varje övning där råd gavs osv. Kraka och Hedda fick samtidigt perfekt passivitetsträning när de liggandes fick se alla apporter kastas, skott avlossas och retrievers, snabba som streck, springa fram och tillbaka över fältet.
Under lunchpausen passade jag på att prova Kraka på en av övningarna och hon var faktiskt nästan lika duktig som "apporteringproffsen"!
Karins grupp. Tsatsa och brorsan Cosmo. Fin avlämning av Tsatsa.
Närsöksövning Tsatsa på väg mot sökområdet Nyttig passivitetsträning

Eftermiddagen fortsatte för Roffe och gänget med mer avancerade övningar. Man blir imponerad över dessa hundars kapacitet och vad förarna kan förmå dem att göra.
Överraskande och jättetrevligt besök blev det också för vår del efter lunchen. Hira och familjen Jonsson som varit på besök i Dalarna och nu var på väg hemöver, stannade till i Gävle hos oss. Det var en mycket stilig och elegant fröken som steg ur bilen och man blev lätt bländad av den skimrande pälsen!
Både Kraka och Hedda följde lugnt retrievrarnas arbete under dagen. Hira med familj tittade förbi på en visit. Hira - läcker som en chokladpudding!

Efter en lång och lärorik dag bar det av hemåt. Tsatsa sov som en klubbad säl när vi kom hem och jag kan tänka mig att övriga deltagare också tog det lilla lugna den kvällen.

Jag har sagt det tidigare och säger det igen, det finns jättemycket vi kan lära av retrieverfolket och denna dag gav verkligen en massa övningstips. Vad man imponeras av mest, men som borde vara en självklarhet, är hur lågmält och lugnt förarna för sina hundar.

Att ha sådana uppfödare som Marie och Reine måste vara fantastiskt - man blir nästa sugen på att skaffa flatte!
Under vårt eget "Gruffweläger" i juni är Reine inbjuden som instruktör en av dagarna och jag är säker på att det kommer ge oss massor. Vi ser fram emot det!